Ben je aangereden en zoek je juridische hulp bij het claimen van jouw letselschade? De letselschade specialisten van Kracht! Letselschade bieden kosteloos hulp en advies bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar je recht op hebt.

Meld je schade

Stappen direct na een aanrijding

Direct na een aanrijding is het belangrijk een aantal stappen te nemen. Veiligheid gaat boven alles! Bekijk hier de 8 stappen voor direct na een aanrijding.

8 stappen na een aanrijding

Ik ben aangereden, wat nu?

Een verkeersongeluk kan je leven in een oogwenk op zijn kop zetten. Plotseling sta je voor uitdagingen die je nooit had voorzien: pijn, medische afspraken, financiële zorgen, en onzekerheid over de toekomst.

Bij Kracht! Letselschade begrijpen we hoe overweldigend en emotioneel dit kan zijn. Of je nu vragen hebt over jouw rechten, de kosten, of wat je kunt verwachten – wij staan voor je klaar met advies en begeleiding, volledig kosteloos.

Meld je schade

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?

Bij een aanrijding van achteren is het achterste voertuig vrijwel altijd schuldig en aansprakelijk voor het ongeval. Dit is gebaseerd op wetgeving (artikel 5 van de Wegenverkeerswet en artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens). De wet stelt dat bestuurders voldoende afstand moeten houden om ongevallen te voorkomen.

Er zijn twee uitzonderingen: als het voorste voertuig zonder reden plotseling remde of je afsneed. In die gevallen is het voorste voertuig aansprakelijk voor de schade.

Ik ben aangereden op de fiets

Er gelden specifieke regels voor de aansprakelijkheid bij aanrijdingen met fietsers. Hier is een overzicht van de aansprakelijkheid in drie situaties:

1. Aangereden op de fiets door een auto

Als je op de fiets bent aangereden door een auto, is de bestuurder van het motorvoertuig vrijwel altijd (deels) aansprakelijk. Zelfs als je mogelijk zelf een fout hebt gemaakt. De wet, artikel 185 van de Wegenverkeerswet, beschermt kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers.

In de meeste gevallen moet de autoverzekeraar minstens 50% van de schade vergoeden. Als je geen enkele schuld hebt aan het ongeluk, moet de autoverzekeraar alle schade vergoeden, inclusief letselschade en smartengeld.

Zorg ervoor dat je alle belangrijke informatie verzamelt en contact opneemt voor juridische ondersteuning, zodat je krijgt waar je recht op hebt.

2. Aangereden op de fiets door een brommer of scooter

Als je op de fiets bent aangereden door een brommer of scooter, wordt de bestuurder van dit voertuig meestal als aansprakelijk gezien. Omdat brommers en scooters ook als motorvoertuigen worden beschouwd, valt dit ongeval onder regels die fietsers extra beschermen als kwetsbare verkeersdeelnemers.

In de meeste gevallen moet de bestuurder van de brommer of scooter dus minstens een deel van jouw schade vergoeden.

Alleen als je zelf een duidelijke verkeersfout hebt gemaakt, zoals door rood rijden, kan dit invloed hebben op de vergoeding. Toch heb je vaak recht op een schadevergoeding. Het is dan ook belangrijk om je situatie goed te laten beoordelen en de juiste stappen te zetten om compensatie te krijgen voor de opgelopen schade.

3. Aangereden op de fiets door een (elektrische) fiets

Als je bent aangereden door een andere fietser, geldt dat de aansprakelijkheid wordt bepaald door wie de fout heeft gemaakt. We kijken hierbij naar de normale regels voor civiele aansprakelijkheid. Als de andere fietser schuldig is, moet hij of zij jouw schade vergoeden.

Wanneer jullie allebei deels schuld hebben aan de aanrijding, kan de schadevergoeding verdeeld worden op basis van de mate waarin ieder verantwoordelijk is. Het is daarom belangrijk om goed te documenteren wat er is gebeurd, zodat je kunt vaststellen wie aansprakelijk is en een eerlijke vergoeding kunt krijgen.

Meld je schade

De toegevoegde waarde van Kracht Letselschade is de persoonlijke aandacht en de daarop gerichte serviceverlening. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt na het oplopen van letsel.

Waarom kiezen voor Kracht! Letselschade?

Er komt veel op je af na een aanrijding. De letselschade specialisten van Kracht! Letselschade helpen je graag bij het claimen van een schadevergoeding. Kies voor Kracht! Letselschade omdat:

  • Je aanrijding bij ons geen zaaknummer is. Je hebt altijd één vaste letselschadespecialist als contactpersoon.
  • We altijd bij je langskomen. Of dit nu in het ziekenhuis is, thuis of op je werk. Jij kan je verhaal doen in een omgeving waar jij je prettig voelt.
  • We, als het nodig is, gaan kijken op de plek waar de aanrijding is gebeurd. Gewoon, omdat we je zo goed mogelijk willen helpen.
  • We ons vastbijten in je schadezaak en écht niet meer loslaten. Dat betekent dat we creatief zijn en vaak een stapje extra zetten. Juist op het moment dat anderen afhaken.
  • We een netwerk hebben van uitstekende procesadvocaten, voor het geval het tot een procedure komt.

Zeker weten dat het goed zit

Kracht! Letselschade is gecertificeerd volgens het Nationaal Keurmerk Letselschade. Ook zijn onze ervaren experts lid van de Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) en lid van het Nederlands Instituut voor Schaderegelaars (NIS) en de Nederlandse branchevereniging van Letselschade Experts (NLE).

Hierdoor weet je zeker dat je wordt geholpen door een ervaren letselschadespecialist wiens kennis altijd up-to date is en die alleen jouw belangen voorop stelt!