Heb je op het werk een ongeluk gehad en heb je hier letsel aan overgehouden? Dan is de kans groot dat jouw werkgever aansprakelijk is voor de schade. Je werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf en moet er dan ook alles aan doen om bedrijfsongevallen te voorkomen.

Zorgplicht werkgever

Je werkgever heeft namelijk een zorgplicht. En die is best streng. Dit betekent dat je werkgever ervoor moet zorgen dat:

  • De werkomgeving veilig is
  • Je -indien nodig- beschermende kleding en beschermingsmiddelen krijgt
  • Materialen, machines en hulpmiddelen waarmee je werkt veilig zijn
  • Je duidelijke instructies krijgt voor het gebruik van materialen en machines
  • Die machines regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden
  • Wordt gecheckt en gestimuleerd dat het personeel de veiligheidsinstructies opvolgt
  • Je gewaarschuwd wordt voor gevaarlijke situaties (zoals een natte vloer)

Natuurlijk heb je zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Stel dat jouw werkgever je een veiligheidsbril aanbiedt. Maar jij besluit deze niet op te zetten, waardoor je tijdens het lassen vonken in je ogen krijgt. Dan kun je je werkgever daarvoor niet aansprakelijk houden.

Na een bedrijfsongeval is het daarom wel zaak om eerst helder te krijgen of je de veiligheidsinstructies hebt opgevolgd. Overigens is het de werkgever die moet aantonen dat jij

  • opzettelijk of roekeloos hebt gehandeld; of
  • de instructies genegeerd hebt, terwijl hij er alles aan had gedaan om te voorzien in een veilige werkomgeving

Meld uw schade

Je werkgever is verzekerd

Als werknemer zit je waarschijnlijk niet te wachten op gedoe met je werkgever. Want je werkt er nog, of je wilt er weer terugkeren als je hersteld bent. Bovendien werken je collega’s er ook nog, daar wil je geen gedoe mee. Maar toch wil je de schadevergoeding krijgen waar je recht op hebt. Of je merkt dat je werkgever twijfelt of hij het ongeval zal melden bij de Arbeidsinspectie. En nu wil je dat iemand voor je opkomt. Juist óók voor de veiligheid van je collega’s.

Weet dan dat de meeste werkgevers zijn verzekerd voor dit soort ongevallen. De zaak zal dan buiten jouw werkgever om worden afgehandeld met de verzekeraar.

Een bedrijfsongeval, waar moet je aan denken?

Veel mensen denken bij een bedrijfsongeval aan een val van een steiger of een ongeluk met een zaagmachine. Maar onder omstandigheden er ook sprake zijn van een bedrijfsongeval bij een fout van een collega, een verkeersongeval onder werktijd (niet zijnde woon-werkverkeer), een burn out (die alleen is veroorzaakt door omstandigheden op het werk) of een ongeval tijdens een bedrijfsuitje.

Schadevergoeding bedrijfsongeval

Wanneer je het slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval, komt er veel op je af. Naast de fysieke en emotionele impact, kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn. Gelukkig heb je in veel gevallen recht op schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten te dekken die je maakt als gevolg van het ongeval, zoals medische kosten, misgelopen inkomen, en kosten voor herstel en revalidatie. Het is belangrijk te weten dat je niet alleen staat in dit proces. Onze specialisten staan klaar om je te ondersteunen bij het claimen van de schadevergoeding waar je recht op hebt. Zij zorgen ervoor dat alle nodige documentatie wordt verzameld en onderhandelen namens jou met de verzekeraar van je werkgever, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: je herstel. Met de juiste ondersteuning zorgen we ervoor dat de financiële lasten van het ongeval niet op jouw schouders terechtkomen.

Meld uw schade

7

7 tips bij een bedrijfsongeval

Heb jij een ongeluk gehad op je werk? Dan kunnen de volgende tips je van pas komen:

De voordelen van Kracht! Letselschade

De letselschade experts van Kracht! Letselschade helpen je graag met de afhandeling van jouw letselschadetraject. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je snel vertellen hoe het zit met de aansprakelijkheid en welke schade je kunt verhalen. Vervolgens kun jij je gaan richten op je herstel en doen wij de rest:

  • Om te beginnen met de aansprakelijkstelling. Die nemen we je graag uit handen. Net als vervelende discussies hierover met de verzekeraar.
  • We brengen je volledige schade in kaart en onderbouwen de schadeclaim. En heb je een voorschot nodig? Dan regelen we dat. Een letselschadetraject kan tenslotte lang duren. Het is belangrijk dat jij daar zo min mogelijk last van hebt.
  • We onderhandelen met je werkgever en/of de verzekeraar.
  • En heb je praktische hulp nodig? Zoals hulp in de huishouding? Of bij de opvang van de kinderen? Loop je vertraging op op school of krijg je problemen op je werk? Ook dan zijn wij er voor je met hulp en advies.

En het mooie is: als jouw werkgever aansprakelijk is voor jouw letselschade, dan kost onze hulp en bijstand jou helemaal niets. Onze kosten worden dan namelijk ook vergoed.

Meld uw schade

De toegevoegde waarde van Kracht Letselschade is persoonlijke aandacht en de daarop gerichte serviceverlening. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt na het oplopen van letsel.