Wild als een jonge hond, of een poesje om niet zonder handschoenen aan te pakken: het zijn zomaar twee spreekwoorden die laten zien dat dieren onberekenbaar zijn en dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
Het gedrag van dieren is onvoorspelbaar en de kans op letselschade is daarmee aanwezig. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk als je letselschade door toedoen van een dier oploopt?
Wie is er aansprakelijk voor letselschade door een dier?
Of je nu gebeten wordt door een hond, een trap van een paard krijgt of een whiplash overhoudt als gevolg van een aanrijding met een ree; alle letselschade die door een dier veroorzaakt is behandelen we op dezelfde manier.
Hiervoor geldt namelijk in de eerste plaats dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is voor de letselschade. De eigenaar van het dier hoeft de schade vaak niet zelf te betalen, omdat de aansprakelijkheidsverzekering de schade dan dekt. Wel kan het zo zijn dat de eigenaar een eigen risico moet betalen.
Risicoaansprakelijkheid bij letselschade door een dier
De aansprakelijkheid van de eigenaar van het dier noemen we ook wel risicoaansprakelijkheid. Je kunt je nog zo goed aan alle regels houden, toch bestaat er een risico dat iemand letselschade oploopt als gevolg van het handelen van jouw dier. Daar heb je nu eenmaal niet altijd invloed op.
Anders is het natuurlijk wanneer je je hond aanspoort om iemand te bijten. In dat geval is er geen sprake van risicoaansprakelijkheid, maar van bewuste opzet. De eigenaar zal bij het geven van een commando om aan te vallen, dan ook vaak geen beroep op zijn verzekering kunnen doen.
Feit blijft wel dat hij of zij nog steeds aansprakelijk is voor de letselschade. Daagde je de hond zelf uit en beet hij je daarom? In dat geval geldt het principe ‘eigen schuld, dikke bult’ en draai je zelf op voor de schade.
Het dier heeft geen eigenaar
Maar wie is er dan aansprakelijk als er geen duidelijke eigenaar is? Van de ree waarmee je in botsing kwam, is namelijk niet bekend van wie hij is. En ook als je tijdens het wandelen wordt aangevallen door een zwaan die haar nest bewaakt, dan is het lastig om de eigenaar aan te wijzen.
Leeft het dier in een aanwijsbaar gebied, dan kan het zijn dat de natuurbeheerder of gebiedsbeheerder aansprakelijk is voor de letselschade die is opgelopen door een dier. Is er sprake van een aanrijding met een dier, dan kan het zijn dat de wegbeheerder te weinig heeft gedaan om aanrijdingen te voorkomen. De wegbeheerder kan dan aansprakelijk gesteld worden.
Letselschade door een dier kan dus per individueel geval enorm verschillen. Juist daarom is het zo belangrijk om bij letselschade contact op te nemen met een letselschade-expert. De expert weet precies waar je op moet letten en kan de aansprakelijke partij ook direct aansprakelijk stellen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de experts van Kracht! Letselschade.