Het is medio maart: de lente staat voor de deur. Afgelopen weken liet het zonnetje zich al voorzichtig zien. Ook de eerste krokussen en sneeuwklokjes staken hun kop boven de grond. Fijn! Grote kans dat veel mensen er de komende tijd wat vaker op uittrekken, waardoor het op sommige wegen drukker zal zijn dan normaal. Gecombineerd met de in het voorjaar vaak laagstaande zon kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. In dit artikel zoeken we uit welke omstandigheden de verkeersveiligheid beïnvloeden. En of een seizoenswissel zorgt voor meer verkeersongelukken.
Oorzaken van verkeersongevallen in Nederland
In januari kopte RTL Nieuws op haar website dat het aantal verkeersongelukken toeneemt. In 2022 waren er namelijk 122.000 verkeersongelukken, een stijging van 6,8% ten opzichte van 2021. In het artikel werden de volgende oorzaken genoemd voor deze stijging:
- Toegenomen verkeersdrukte. Tussen 2020 en 2023 steeg het aantal auto’s in Nederland van 8,5 miljoen naar 9 miljoen. Hoe drukker op de weg, hoe groter de kans op een verkeersongeval.
- De opkomst van de elektrische fiets. Doordat het ook op het fietspad veel drukker is geworden, en fietsers daar met verschillende snelheid fietsen, is het gevaarlijker geworden. Ook kunnen automobilisten vaak niet goed inschatten hoe hard een fietser gaat, zeker als het druk is.
- Meer bestelbusjes en flitsbezorgers op de weg, die vaak (veel) haast hebben en daardoor nog wel eens een onverwachte manoeuvre maken.
- Toegenomen onzekerheid onder bestuurders, omdat ze door het vele thuiswerken minder kilometers rijden.
Maar er is ook nog een andere oorzaak te noemen: de weersomstandigheden. En dat is ook wel logisch: bij hevige regenval, sneeuw of ijzel is vaak sprake van slipgevaar. Waait het flink hard? Dan kunnen hogere en langere voertuigen als bussen, vrachtwagens en caravans scharen. En is er sprake van slecht zicht, zoals bij hevige regenval, mist of een laagstaande zon? Dan houden automobilisten vaak te weinig afstand, waardoor de kans op een aanrijding toeneemt. Tot slot hebben mensen als het heel warm is vaak weer een korter lontje. Gecombineerd met een verminderde concentratie is er ook bij deze weersomstandigheden een hoger risico op een ongeluk.
We kunnen dus wel concluderen dat er bij elke seizoenswissel een andere én een verhoogde kans is op een verkeersongeval. En dat blijkt wel uit de cijfers: volgens schattingen kan zo’n 5% van alle verkeersdoden rechtstreeks aan de weersomstandigheden worden gelinkt. Uit onderzoek blijkt dat de kans op schade bij hevige regenval en ijsvorming het grootst is. Maar omdat weggebruikers in deze omstandigheden vaak langzamer rijden, zijn die ongevallen wel minder ernstig.
Verkeersongelukken voorkomen
Nu kunnen we aan het weer zelf (helaas) maar weinig veranderen. Maar als je weet wat de invloed is van het weer op de verkeersveiligheid kan je hier wel op inspelen. Dat betekent bijvoorbeeld: altijd een goede zonnebril in je auto, je rijgedrag aanpassen aan het weer en afstand houden én je snelheid matigen zodra je zicht beperkt is. Als je daarnaast zorgt voor goed onderhoud aan je voertuig (voldoende profiel op je banden, goede remmen en ruitenwissers) heb je er alles aan gedaan om een ongeluk te voorkomen.
Toch een ongeluk? Schakel de hulp in van een letselschade-expert
Heb je nu toch een ongeval gehad, en heb je daarbij letsel opgelopen? Weet dan dat je Kracht! Letselschade kunt vragen om jouw schade te verhalen op de aansprakelijke partij.
Zodra jij je bij ons meldt, proberen we na te gaan wat er precies is gebeurd, welk letsel je hebt en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Vervolgens stellen we de andere partij aansprakelijk en doen we er álles aan om een passende schadevergoeding te krijgen. En omdat wij je alles uit handen nemen, kan jij je in de tussentijd richten op je herstel. Deze hulp kost jou trouwens niets. De kosten voor onze dienstverlening verhalen we namelijk op de aansprakelijke partij.
Wil je meer weten over onze dienstverlening? Of direct onze hulp inroepen? Neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten.