Ben je betrokken geraakt bij een ongeval en is de andere partij doorgereden? Dan vraag je je wellicht af of je jouw letselschade nog kunt verhalen, zeker als de identiteit van de dader onbekend is. De letselschade specialisten van Kracht! Letselschade helpen je graag verder. Gelukkig is er een oplossing: het Waarborgfonds Motorverkeer. In deze blog leggen we uit hoe en wat je kunt doen om je schade te verhalen wanneer iemand is doorgereden na het ongeval.

 

De wet over doorrijden na een ongeval

Volgens de wet, artikel 7 van de Wegenverkeerswet, is het verboden om de plaats van een ongeval te verlaten zonder je gegevens achter te laten. Dit geldt ook als er letsel of schade is ontstaan. Helaas biedt deze regel weinig hulp als de dader onbekend is. Wie stel je aansprakelijk als er niemand is?

 

Wat te doen als het kenteken bekend is?

Als het kenteken van de doorgereden bestuurder bekend is, vergroot dat de kans om je letselschade succesvol te claimen. Misschien heb je het kenteken zelf kunnen noteren, of is het door een getuige doorgegeven.

Om ervoor te zorgen dat je claim kans van slagen heeft, volgen hier 5 tips:

  1. Bel direct de politie
    Meld ter plaatse de aanrijding, zodat de politie een onderzoek kan starten en bewijs kan verzamelen.
  2. Verzamel getuigenverklaringen
    Zijn er getuigen? Noteer hun contactgegevens en vraag of zij bereid zijn een verklaring af te leggen.
  3. Doe aangifte binnen 14 dagen
    Meld het doorrijden bij de politie en zorg dat je aangifte op tijd wordt ingediend.
  4. Vraag het proces-verbaal op
    Dit rapport bevat belangrijke informatie die kan helpen bij het onderbouwen van je claim.
  5. Schakel een letselschadespecialist in
    Onze ervaren specialisten helpen je met het indienen van je claim en het verhalen van je schade op de doorgereden partij of diens verzekeraar. Neem contact op voor gratis advies!

 

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Als de veroorzaker van een ongeval is doorgereden en onbekend is, kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds fungeert als aansprakelijkheidsverzekeraar in gevallen waarbij de dader onbekend of onverzekerd is. Zo kun je toch een vergoeding krijgen voor je letselschade. Onze letselschade specialisten kunnen je helpen bij het opstellen en indienen van je claim. Bel of app ons of meld je schade online.

 

Voorwaarden voor een claim bij het Waarborgfonds

Om succesvol een beroep te doen op het Waarborgfonds, moet je claim aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Identiteit achterhalen
    Je moet aantonen dat je hebt geprobeerd de veroorzaker van de aanrijding te identificeren. Verzamel getuigenverklaringen en meld het incident bij de politie.
  2. Binnen 14 dagen aangifte doen
    Het doen van aangifte is verplicht om een claim in te kunnen dienen. Doe dit binnen 14 dagen na de aanrijding, anders vergoedt het Waarborgfonds je schade niet.
  3. Bewijs verzamelen
    Maak foto’s van de plek van de aanrijding, sporen of schade. Een verklaring van een getuige, dit kan ook een inzittende zijn, is noodzakelijk om te bevestigen dat de aanrijding is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig.

 

Welke schade kan je verhalen?

Wanneer iemand doorrijd na een aanrijding  vergoedt het Waarborgfonds zowel je materiële schade (zoals medische kosten en huishoudelijke hulp) als immateriële schade (zoals pijn en psychisch leed). Bij onbekende daders geldt een eigen risico van €250.

 

Hulp bij het claimen

Kracht! Letselschade helpt je kosteloos met het indienen van een claim bij het Waarborgfonds. Onze experts begeleiden je bij elke stap, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Neem contact met ons op voor advies!