Alleen het plaatsen van een bordje ‘betreden op eigen risico’ is in het aansprakelijkheidsrecht niet voldoende om de aansprakelijkheid weg te nemen.
In 2018 riep de provincie Flevoland kunstenaars op om een kunstwerk te ontwerpen om het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet te symboliseren. Het RIFF, dat een rots onder water moet voorstellen, werd uit de inzendingen gekozen en ontworpen door de kunstenaar Bob Gramsma. Het kunstwerk is maar liefst zeven meter hoog. De vlakke betonnen plaat die het kunstwerk afdekt bereik je via een trap.
Een prima plek om van het weidse uitzicht te genieten. Toch plaatste de gemeente Dronten in eerste instantie een hekwerk bovenaan de trap en sloot ze de trap uiteindelijk helemaal af. De reden? Het risico om van het kunstwerk af te vallen, was te groot en wanneer dit gebeurt is de gemeente hiervoor aansprakelijk, ondanks waarschuwingsborden. Hoe zit dat dan precies?
Gevaar wegnemen
Om niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden, is het van belang dat de mogelijk aansprakelijke partij kan laten zien dat hij alles gedaan heeft om ongelukken te voorkomen. Een enkele waarschuwing zoals het bordje ‘betreden op eigen risico’ is daarbij niet voldoende. Volgens het aansprakelijkheidsrecht moet je namelijk eerst onderzoeken of je het gevaar ook weg kunt nemen.
Omdat de gemeente Dronten inzag dat het uitkijkplatform gevaarlijke situaties opleverde, liet zij aan de bovenkant van de trap een reling plaatsten, zodat bezoekers het platform niet meer konden betreden en plaatste zij als aanvulling daarop een bordje ‘betreden op eigen risico’.
‘Betreden op eigen risico’
Is de aansprakelijkheid van de gemeente daarmee afgedaan? Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Op de trap zijn geen hekjes geplaatst als valbeveiliging en daarmee kunnen bezoekers nog steeds op de trap klimmen en eraf vallen. Valt er iemand van de trap, dan is de gemeente nog steeds aansprakelijk voor die val.
Aansprakelijk, tenzij…
Uit het hierboven genoemde voorbeeld blijkt wel dat men volgens het aansprakelijkheidsrecht dus ook altijd zelf een bepaalde verantwoordelijkheid houdt. Het enkele feit dat er een bordje is geplaatst waarop staat dat er geen aansprakelijkheid is, neemt de verantwoordelijkheid niet weg. Zijn er mogelijkheden om het gevaar weg te nemen, dan zullen die mogelijkheden eerst onderzocht moeten worden. Het plaatsen van waarschuwingsbordjes sluit de aansprakelijkheid dus niet zonder meer uit.
Twijfel je of je een partij aansprakelijk kunt stellen, omdat er wel een waarschuwing is gegeven of wil je als aansprakelijke partij weten of je er alles aan hebt gedaan om een ongeval te voorkomen? De letselschade-experts van Kracht! Letselschade kijken graag met je mee!