Heb je op het werk een ongeluk gehad en heb je hier letsel aan overgehouden? Jouw werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk voor ongevallen die plaatsvinden tijdens werktijd. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf en op de werkvloer en hij moet er dan ook alles aan doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Ben je betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval, stel je werkgever dan zo snel mogelijk na het ongeval aansprakelijk.
Kracht gaat verder dan alleen hulp bij letselschade
In december 2018 is Peter, zzp’er in de bouw, bezig om samen met een kraanmachinist een pallet met stenen te verplaatsen. Aan de hand van de aanwijzingen die Peter aan de kraanmachinist geeft, kan de kraanmachinist de pallet laten zakken. Echter gaat er in de communicatie iets mis, alhoewel Peter aangeeft dat er geen ruimte meer is, laat de kraanmachinist toch de pallet zakken met als gevolg dat Peter vast komt te zitten met zijn pols.
Uiteindelijk blijkt na onderzoek in het ziekenhuis dat Peter zijn pols volledig verbrijzeld is. Peter is er niet van op de hoogte dat hij bij ieder arbeidsongeval recht heeft op bijstand door een letselschadespecialist. Kracht! Letselschade regelde niet alleen alle medische zaken voor Peter maar bracht hem ook in contact met Katalyse, regelde huishoudelijke hulp, regelde een rijtest en een vergoeding voor het leggen van laminaat.
Wil je het hele verhaal van Peter horen en weten hoe Kracht! Letselschade Peter en zijn gezin heeft bijgestaan na het ongeluk? Je leest het in onze case.
Zorgplicht van de werkgever
De werkgever is dus verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf. Dat houdt in dat hij moet zorgen voor de benodigde beschermende kleding en hulpmiddelen, voor waarschuwingsborden als de vloer bijvoorbeeld nat is, maar ook voor de juiste instructies voor het gebruik van materialen en machines.
Natuurlijk heb je zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Als jouw werkgever je een veiligheidsbril aanbiedt, maar je besluit deze niet op te zetten tijdens het lassen en je krijgt vuur in je ogen, dan kun je je werkgever daarvoor niet aansprakelijk houden. Bij een bedrijfsongeval is het daarom wel zaak om eerst helder te hebben of je de veiligheidsinstructies van de werkgever hebt opgevolgd. Overigens is het de werkgever die moet aantonen dat jij niet naar zijn instructies gehandeld hebt en dat hij er dus alles aan gedaan heeft om te voorzien in een veilige werkomgeving.
De voordelen van Kracht! Letselschade
Een schade-expert van Kracht! Letselschade helpt je met het afhandelen van het letselschadetraject. Zelf kun je je dan richten op het allerbelangrijkste, namelijk het herstellen van de gevolgen van het verkeersongeval. Bovendien heb je met onze expertise aan je zijde de zekerheid dat er niets over het hoofd wordt gezien. Het afhandelen van een letselschadezaak kan immers best complex zijn.
Wil je meer informatie over onze werkwijze of direct een claim indienen? Dat kan! Neem dan contact met ons op via onderstaande button.
Ik heb letselschade door een bedrijfsongeval. Wat nu?
Letselschade-experts hebben ervaring met de afhandeling van bedrijfsongevallen en ook met het claimen van smartengeld na een bedrijfsongeval. Neem daarom na een bedrijfsongeval altijd zo snel mogelijk contact op met een van onze letselschade-experts om de afhandeling van de letselschade in goede banen te laten leiden. Je weet zo zeker dat alle schadeposten in de claim worden meegenomen.
Voor wat betreft de immateriële schade, het zogenoemde smartengeld, is vaak niet direct duidelijk welk bedrag je daarvoor kunt claimen. De letselschade-experts van Kracht! Letselschade kunnen jou dan helpen om een overzicht te maken van alle schade die als gevolg van het bedrijfsongeval geclaimd kan worden bij de werkgever.
Heb jij letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval en wil jij weten of je in aanmerking kan komen om letselschade te claimen? Doe dan onze letselschadecheck!